Χαιρετισμός Προέδρου

Χαιρετισμός Προέδρου

   Σας καλωσορίζουμε στο καταξιωμένο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το αρχαιότερο και πρώτο ιεραρχικά Τμήμα του, που λειτουργεί ως ειδίκευση από το 1964. Mε τους τρείς Τομείς του (Κλασικής Φιλολογίας, Μεσαιωνικής-Νεοελληνικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας) και τα πέντε Εργαστήριά του θεραπεύει το σύνολο των φιλολογικών αντικειμένων με τις συναφείς ειδικεύσεις, συμμετέχοντας επίσης σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα.
   Η αρχαία ελληνική και η λατινική Γραμματεία παραμένουν οδηγοί αναφοράς και πηγές έμπνευσης για τη νεότερη ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Χωρίς τη γνώση τους η βαθύτερη προσέγγιση νεότερων και σύγχρονων λογοτεχνικών κειμένων αποδεικνύεται ελλιπής. Σημαντική είναι επίσης η ανάδειξη του απέραντου πλούτου και της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας.

 «Η ελληνική γλώσσα, ο άνθρωπος, η θάλασσα… Για κοιτάξετε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς πως, από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ώς τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα. Κι αυτό δεν σταμάτησε ποτέ, θα γράψει μεταξύ άλλων ο μεγάλος Γ. Σεφέρης. Και ο Ο. Ελύτης θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση: “Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μία γλώσσα, η ενιαία Ελληνική γλώσσα”.

   Η βελτίωση της γνώσης της αρχαίας, βυζαντινής και νεότερης ελληνικής γλώσσας όπως και της λατινικής, απαραίτητων μέσων ερμηνείας και κατανόησης των κειμένων, αλλά και βασικών στηριγμάτων της φιλολογικής έρευνας, αποτελούν διαρκή έγνοια της διδασκαλίας. Το Τμήμα Φιλολογίας διαθέτει μέλη με άριστη επιστημονική κατάρτιση και διεθνή αναγνώριση και προσφέρει ένα πλούσιο και υψηλής ποιότητας πρόγραμμα μαθημάτων προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου. Με βοηθήματα παραδοσιακές μεθόδους και σύγχρονες θεωρητικές τάσεις, με οδηγό την Πλατωνική ρήση πάσα επιστήμη χωριζομένη … αρετής πανουργία και ου σοφία φαίνεται, με στόχο τη μεταλαμπάδευση των μυστικών των θησαυρών των Φιλολογικών Σπουδών, το Τμήμα συγκροτεί ένα εξαιρετικό τριτοβάθμιο Ίδρυμα και παράγει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό. Αψευδής μαρτυρία της υψηλής ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχει το Τμήμα είναι η λαμπρή πορεία αποφοίτων μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, με την εξασφάλιση της παιδαγωγικής επάρκειας, προσφέρει άριστη εκπαίδευση στους μελλοντικούς φιλολόγους.
   Σε μια εποχή κρίσης των αξιών, ο χώρος των ανθρωπιστικών σπουδών και ιδιαίτερα της Φιλολογίας αποτελεί μιαν από τις λίγες ελπίδες εξόδου από το σύγχρονο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τέλμα. Είναι βέβαιο πως αποφοιτώντας θα συμβάλετε στη βελτίωση της εικόνας του Έλληνα φιλολόγου, που παραμένει πεισματικά η ψυχή της ελληνικής Παιδείας.

    Εύχομαι υγεία και καλές σπουδές!
    Καθηγήτρια Ελένη Χουλιαρά-Ράιου
    Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας